top of page

Päivitystä reittiin 19.5.2020.
Kilpisjärvellä on tunturissa vielä metriset hanget, joten lähdemme kesäkuun alussa tekemään parin viikon lämmittelyreissun alkuperäisen suunnitelman loppupäähän Kemijärvi - Oulankajoki - Livojoki - Iijoki - Oulu -välille. Näin saamme käytettyä myös sen perän tulvat melonnassa hyödyksi ja tuleepa samalla testattua joitakin uudempia varusteita ja treenattuja taitoja hiukan turvallisemmissa ja sivistysläheisemmissä ympäristöissä. Siinä kesäkuun puolessa välissä suuntaamme viimein Kilpisjärvelle kohti yötöntä yötä, lumivapaampia laaksoja ja sopivan tulvaisia jokia.

Alempana edelleen alkuperäinen reittisuunnitelma ilman muutoksia.

Muutama sana reittivalinnoista 

Vaikka melominen on lähtökohtaisesti fyysisesti kevyempää kuin patikointi, ei ajatuksena ole meloa ihan kaikkea mahdollista.

 

Ainakin joitakin isompien jokien suvantoisia osuuksia jätämme alustavasti melomatta ja siirrymme parissa kohdassa mielenkiinnon ja vaihtelun vuoksi jalkapatikkaan. Myöskin ihan pienimmät, joskin houkuttelevat latvapurot ovat aiempien kokemusten perusteella parempi jättää pois laskuista.

Ilmakuvista on hyvä tarkastella, missä kohtaa vesistö vaikuttaisi olevan melontakelpoinen eikä esimerkiksi ylikasvaneen pajukon hallitsema.

 

Pahimmat putoukset, könkäät ja kosket merkataan muistiin karttoihin ja ohitetaan suosiolla rantojen kautta jos tilanne niin vaatii. Ei ole mitään tarvetta ottaa turhia riskejä, koska melottavaa matkaa riittää varmasti, vaikka muutamat kuohut nauttisikin vain silmänruokana rannalta. Toki monin paikoin on mahdollista kantaa ensin "irtovarusteet" arveluttavien paikkojen ohi ja samalla lukea kosken laskureitti mikäli sellainen löytyy ja ottaa turvalliset haasteet vastaan kevyemmällä lastilla.

Karttakuva.JPG

Koko matkan kartat painaisivat yhteensä useamman kilon, joten lähetämme etukäteen muutaman etapin kartat odottamaan vuoroaan ja jätämme "käytetyt" jälkeemme.

Erämaan Etapit

Reitti kartalla isompi.png

Summittainen mittaus. Todennäköinen matka Kilpisjärveltä Kuusamoon on 1400km ja Ouluun asti yhteensä n. 1700km

Nuorgam – Näätämö = 100km (Kävely 35km, Melonta 65km)
Käppäily tietä pitkin Pulmankijärvelle ja jatkaen sen eteläpäähään jalkaisin tai meloen. Sieltä vaellusreittiä pitkin Silisjoen latvoille ja myöhemmin Näätämöjoen myötä Näätämön kylälle. Melotaan mitä pystytään.

Näätämö – Nellimi = 145km
(Kävely 35km, Melonta 110km) Näätämöstä parin päivän patikka itärajaa myöten Rajapäälle. Lujapuolijärvestä lähtien meloen Surnujokea Inarille ja kelien suosiessa myös Inarijärven melonta Nellimiin asti. Vaihtoehtona rannalla kävely.


Nellimi – Raja-jooseppi = 75km (Kävely 35km, Melonta 40km) Nellimistä etelään Arttajärvien, Kolmosjärven ja -joen myötä Luttojoelle ja Raja-jooseppiin. Ivalosta ruokatäydennykset.

 

Raja-jooseppi = Savukoski = 195km (Kävely 75km, Melonta 120km) Raja-joosepista etelään Anterinmukkaan, Vongoivalle ja Kemihaaraan, josta lähtien melomme pitkän pätkän Kemijokea. Savukoskella kauppareissu ja hetken lepo.


Savukoski – Kemijärvi = 140km (Melontaa koko matka)

Savukoskelta Kemijokea pitkin Kemijärvelle Suomutunturin kupeeseen.


Kemijärvi – Kitkajärvet (Käylä) = 85km
(Kävely 35km, Melonta 50km)

Kemijärven kaakkoisnurkilta Suomutunturin juurelta parin päivän vaellus itään Hirvasjärvelle, jonka myötä melonta Oulankajokea pitkin ja pieni kävely Kuusamon Käylän kylälle.

Kilpisjärvi – Palojärvi = 210km (Kävely 100km, Melonta 110km)

Reissu alkaa Kilpisjärven retkeilykeskukselta, mistä patikoimme Lossujärven ja Pitsuksen kautta Somasjärvelle. Viimeistään siellä puhalletaan paatit pinkeiksi ja lasketaan lastatuilla lautoilla Valtijoen linjat läpi, jatkaen aikanaan Poro- ja Lätäsenoa aina Puussasvaaran kohdille saakka. Siellä rinkka selkään ja kohti itää. Salvastuntureiden jälkeen suunnistamme Salvasjoen latvoille ja tarkastamme sen melontakelpoisuuden, edeten lopulta Palojoen myötä Leppäjärven kylään yhdeksi päiväksi huilaamaan ja tekemään ruokatäydennykset yms. toimenpiteet.
 

Palojärvi – Karigasniemi = 250km (Kävely 130km, Melonta 120km)

Palojärveltä saisi varmasti kyydin Näkkälän kylälle, mutta koska tavoite on kulkea omin voimin (+virran viemänä) koko reissu, niin kävelemme Palojärveltä Näkkälään luultavasti tietä pitkin. Näkkälästä paahdamme Pöyrisjärvelle ja koilliseen Norjan rajan tuntumaan. Pierkkujärven kohdalta suunta etelään ja ehkäpä Käkkälöjokea myöten Naltijärvelle. Sitten itään Vaskolompololle ja pohjoiseen Kietsimää ja Inarijokea pitkin aina Karigasniemelle asti.
 

Karigasniemi – Nuorgam = 170km (Kävely 30km, Melonta 140km) Melontaa Tenoa pitkin Akujoen kohdille ja kävely sen vartta tunturiin itään ja sitten pohjoiseen Tsarsjoen latvoja kohti. Tsarsjoen melominen Kevojärvelle mikäli mahdollista. Voipi mennä kävelyksikin. Aikanaan Utsjokea pitkin Utsjoen kylille ja sieltä taas Tenoa pitkin Nuorgamiin. Paistunturin alue on molemmilla kokematta, joten valitsemme mieluummin sen, kuin leveän Tenojoen kauhomisen.

Nuorttijoki_Opa (297)-2.jpg

Koski selätetty. Kuva: Oskari Reinman

Kitkajärvi – Oulu = 345km (Melontaa lähes koko matka)

Ala-Kitkan koillisnurkilta järvimelontaa etelään ja pieni maasiirtymä Livojärvelle. Livojärveltä lähtien on pelkkää vesistöä Ouluun asti. Livojoki, Iijoki ja pieni matka merta myöten omaan kotirantaan. Tämä väli olisi mielekkäämpää ja nopeampaa meloa retkikajakilla, mutta  päätös on vielä pohdinnan alla.

_MG_3113.jpg

Välillä voi ottaa rennosti. Kuva: Mikko Karjalainen

bottom of page