top of page

Varusteet ja niiden "raahaaminen"

Kesävaelluksen pituudesta riippumatta perusvarustus on aina kutakuinkin samanlainen. Ollaanpa reissussa yksi, seitsemän tai 70 yötä, tarvitaan joka tapauksessa kaikki vaeltamisen normaalit varusteet eli rinkka, majoituskamppeet, ruokailuosasto, vaateläjä, kengät, kartanlukukokonaisuus,
EA-laukku jne.

Peruspaketin lisäksi meillä on melontaan liittyvä kokonaisuus, mikä sisältää pukeutumisen osalta lisänä kuivapuvun, kypärän, melontaliivin, jonkinlaiset melontakengät ja -hanskat. Ja jottei rinkkaan jäisi yhtään tyhjää tilaa, otamme matkaan tietenkin kalakamppeet ja kameraromppeet saadaksemme suolakalaa leivälle ja silmänruokaa seuraajille.

Alla on muutamia varustepoimintoja ja toiminta-ajatuksia.

Varusteet.JPG

Käsivarren kesää. Juuri ennen juhannusta. 

GOPR3282_edited.jpg

Rinkka haittaa jonkin verran näkyvyyttä. Reissun aikana keulalla tulee olemaan pääosin matalampi bow bag -"säilytyslaukku".

Kampekuva2.png

Takareppu mallia iso, etureppu mallia sopiva

Majoite
Vaelluksen liikkuvana kotina toimi Luxe Outdoorin Minipeak XL -kotateltta. Tämä nelikulmainen, kevyt ja nopeasti yksinkin pystytettävä malli saa meiltä vahvan suosituksen toimien moitteettomasti vaelluksen alusta loppuun. Yhden tehdessä tulia tai ruokaa, sai toinen laitettua kodin kuntoon käden käänteessä. Keskisalkona toimi mela ja sisätelttavaihtoehtoja tähän majoitteeseen löytyy useampia erilaisia. Jos koko vaikuttaa liian suurelta tai pieneltä, niin kurkkaahan Erikoistukku.fi -sivuilta muita kotatelttavaihtoehtoja.

 

Packraft
Vesikulkuneuvona molemmilla on MRS:n Microraft, ISS-systeemillä varustettuna. ISS mahdollistaa sen, että voimme laittaa vesitiiviin vetoketjun kautta melontaosuuksien ajaksi suurimman osan varusteistamme packraftin sisään. Se helpottaa suuren varustepainon jakamista ja näköalueen laajentumista, kun paksu rinkka ei ole keulalla vaikeuttamassa kivien bongailuja. Saamme reissulle testiin myös MRS:n oman uuden bow bag -mallin, joka on niinikään vesitiiviillä vetoketjulla varustettu, keulalle kiinnitettävä matala säilytystila. Sinne on kätevä sijoittaa tarvittavat päivävarusteet, koska paatin sisällä olevat tavarat näkevät päivänvalon vain aina aamulla ennen lähtöä ja illalla leiriytyessä. Eli packraft on tyhjennettävä joka ilta ja täytettävä joka aamu. Täyttö tapahtuu kevyellä pussilla ja lopuksi pinkeäksi puhaltamalla, joten minkäänlaista raskaampaa pumppua ei tarvitse erämaahan kantaa.


Melontaosuuksien pakkauspähkäilyt.

Jos tiedämme etukäteen, että seuraavan 15km jokimelonnan aikana joudumme todennäköisesti ohittamaan pitkiäkin pätkiä rannan kautta syystä tai toisesta, vieläpä monta kertaa, niin räftin kantamisen kannalta voi olla järkevämpää, että pakkaamme pääosan kamppeista rinkkaan. Näin voimme ohittaa paikat rinkka selässä ja kevyt räfti olalla tai erikseen haettuna tai melottuna. Kun räftissä on sisällä 30kg tavaraa, on sen kantaminen rantakivikossa riskialtista oman terveyden ja räftin rikkoutumisen osalta. Tällaisilla etapeilla rinkka joudutaan siis kiinnittämään räftin keulalle ja saamme sopeutua huonompaan näkyvyyteen.

Jalkapatikassa rojujen raahaus tapahtuu luonnollisesti ison rinkan ja mahdollisesti sopivan eturepun "voimin". Vatsan puolella pidettävään etureppuun voi laittaa osan päivätarpeista ja se tavallaan tasapainottaa kokonaistaakkaa. Miinuspuolena se estää tietenkin omien jalkojen näkemisen, joten pahimmissa kivikoissa saa olla tarkkana. Varusteiden kokonaispaino tulee olemaan molemmilla eri etappien ruokamääristä riippuen 40kg tietämillä.

Telttarinkka.JPG

Minipeak XL ja koko vaelluksen ajan keskisalkonakin toiminut mela

Kalastus

Söimme vaelluksen aikana kalaa aina, kun sitä oli vesistöjen ja taitojemme myötä saatavilla. Perhokalastuksen osalta luotettavina välineinä toimi tsekkiläiset Hanak Competition -setit. Suuremmissa virroissa käsissä oli 6 luokan 9 jalkainen Alpen Streamer vapakelanaan Alpen Nymph II 35. Pienemmät purot ja joet koluttiin mukavan kepeällä 4 luokan 9 jalkaisella Wave II vavalla ja Czech Nymph X35 kelalla. Molemmat setit olivat helposti koottavissa ja kulkivat 4-osaisina kätevästi poikittain packraftin keulalla bow bagin juurella. 

P5280017_edited.jpg

Tyylikkäinä kiiltävät kelat ja vankan varmat vapaputket. Tällaisella pitkällä ja varusteidenkin osalta vaativalla vaelluksella välineet on saatava siirtymien ja kuohuisten koskien ajaksi kestävään kuljetussäilöön. 

harri kropattu.jpg

Wave II, Czech Nymph X35 ja liitsiin naksahtanut harjus.

bottom of page